30.5.08

Eliisa laiendab oma kommuunat ka Eestisse

Allikas: päevahari.ee 8.6.2008

Eestis kuulutab kevadet Soomes tuule tiiva alla saand netikommuuna Wippie, mis õieti on Saunalaheshopi ja ta emanda €lisa ühine omandus.

Wippie mõte on kommunistlik vendlus: kui Sina jagad oma netiühendust teistega, saad vastutasuks kommuuna liikmena kasutada teiste liikmete ühendusi ja seda üleilma. Julgeoleku huvides loob Wippie-saatja kaks eraldi võrku – tulemüüri varjus koduvõrgu ja varjamata avaliku võrgu.

Kommuuna startis aasta eest Soomes ning liikus edasi Rootsi ja Taani. Nüüd on sihikul Eesti. Soomes on üle 10 tuhande Wippie nn tulipunkti ehk leviala, Rootsis alla. Nüüd saab Eestis Wippie ruutereid tellida ja 300 wippie-riista oli aprilli algusest klientide poole teel. Lootagi jõuab riistavara järgmise kuu lõpuks kohale.

Wippie-riistas oleks kui kaks saatjat ühes karbis. Ühelt poolt loob saatja turvatud ning tulemüüristatud võrgu, mida võib julgelt kodus või büroos kasutada. Teisalt tekib avalik leviala, kuhu tuleb siseneda oma Wippie-salasõnaga või pilet osta.

Osa teenuseid on tasuta, ülejäänud peavad Eliisa D Radilinjale sisse tooma. Nii maksab Wippie Very Big-G vaid 80kr. Kui pika perioodi eest summa maksta tuleb, selgub hiljem Teile saadetavalt arvelt. Seadke end valmis ka üllatusteks.

“Aga eks inimesed harju ära kommuuna kaudu oma ja võõrastele asjadele iga hetk ligi saamisega, neile hakkab see teenus nii väga meeldima, et nad ei pane tähelegi, kui rahanire aina suuremaks paisudes lõpuks nagu kosk mu tasku pahiseb,” lubas Eliisa D Radilinja.

Wippie-võrkudele pääsevad kommuuna liikmed ligi tasuta, aga kes sinna ei kuulu, kuid tahab ikka osaleda, peab ostma SMS-iga pileti. Eesmärk on viia kommuuna igasse eesti kodudesse!

Siiski-siiski. Wifi.ee teatas, et Wippie-kommunistlik porjekt võib läbi põruda, Eestis ei pruugi selle jaoks enam jätkuda oma raha peale piisavalt pahaseid kliente.

2 comments:

Rein said...

Rutem kommunismi jõuab portaali WiFi.ee toimetaja ja WiFi eestvedaja Veljo Haamer soovitusel. Tema soovitab muuta internet kogu Eestis tasuta teenuseks.

Haamer rääkis Postimees.ee-le, et tasuta internet on heaoluteenus. See võiks tagada kõikide juurepääsu teabele ja lasta suhelda eemalelavate omastega. Näiteks Kristiine linnaosas elavad vanurid on juba oma munitsipaalvõimu toel loodud WiFi-võrgu ühed agaramad kasutajad.

Haameri idee järgi tagaksid kõik teenusepakkujad avaliku internetile ligipääsu kiirusel 128 kbits, turvariskide vähendamiseks peaks inimene enne internetti pääsu oma isiku tõendama ID-kaardiga, ettevõtmisele peaks Haameri arvates õla alla panema riik, kes doteeriks ettevõtjale kulud vastavalt kasutajate arvule.

Rein said...

Ja, aga kas pole üllatav, et just Elisa on selle heaolu vastu?
Eesti suurima telekommunikatsiooni ja IT-firma Elion erakliendisegmendi ärijuht Remo Tiigirand ütles, et nemad sellise projekti rahastamisest huvitatud ei ole.

Raha! Raha!! Raha!!!

Nad on lihtsalt on nii ahned!