16.6.08

Pealtkuulamisega mahkerdajate esirinnas on Elisa


Riigiprokuratuur avastas läinud kuil mobiilsidefirmasid kontrollides ja telefonide pealtkuulamise logifaile otsides, et EMT sai ette näidata vaid pool logifaile, Elisa ja Tele-2 suutsid seda aga veelgi väiksemas mahus.

Perioodil 1. 2005 - 2008 kohta puudus Elisa Eesti AS-il ja Tele-2 Eesti AS-il enamik seadusega nõutavaid logifaile.

Veebruari algul pöördus Riigikogu julgeolekuasutuste järelvalvekomisjon Riigiprokuratuuri poole taotlusega algatada kriminaalmenetlust uurimaks võimalikku seaduserikkumist telefonide pealtkuulamist kajastavate logifailide kogumisel. Kriminaalmenetlus käivitus tänavu 7. veebruaril, ning jätkub pragugi.


PST! NAD KUULAVAD SIND PEALT


Tulenevalt elektroonilise side seadusest on sidefirmad jaanuarist 2005 kohustatud nende kaudu sooritatud jälitustoimingutest säilitama logifailid vähemalt viieks aastaks.

Eesti telefonisides on jälitamisega tegelenud peamiselt Kaitsepolitsei. Jälitava organi nõudmisel kannab sidefirma jälitatava telefonilt edastatud kõnet või messi puudutava teave üle tsentraalsesse jälgimisseadmesse.

Segadus logifailidega soodustab politseiriigi rajamist


Kontrolli käigus selgus ka, et sidefirmad on logifailide tekitamise, andmeesituse ja säilitamisviisi lahendanud igaüks erineval moel. Kasutatavad süsteemid on tehniliselt keerukad ega võimalda tõrkeid lihtsalt avastada, mistõttu logifailide olemasolu on raske või pole üldse võimalik kindlaks teha ja kontrollida ilma eriteadmisteta spetsialistide abita.

Prokuratuuri väitel on logifailide puudumise põhjused erinevad, alates logide mittesalvestamisest kuni nende võimaliku kustutamiseni.


Loe ka roosarüütli (mitte punarüütli) kommentaari

No comments: